Hegyközségünk

A Villányi borvidékről általában

A Villányi-hegység körül elterülő, 2.494 hektáros terület hazánk legdélebben fekvő borvidéke, melyből 2.452 hektár termő terület. További 42 hektár van betelepítve, mely az elkövetkező 4 év során fordul termőre. A borvidék országos viszonylatban igen jól szerepel, mely a telepítési kedven is meglátszik. A legnagyobb léptékű telepítési arány 2003-ban történt, mely részben a 2004-es Európai Unióba való belépésünknek köszönhető, mivel az szigorította a telepítési engedélyek kiadását. A betelepített területen kívül további majdnem 3.300 hektár található a szőlőkataszterben, ami lényegében betelepíthető még, amennyiben a termelő rendelkezik telepítési joggal, illetve telepítési engedéllyel.


Klímáját tekintve szubmediterrán jellegű, a hőmérséklet magasabb az átlagosnál. A hosszabb tenyészidejű fajtáknak kedvez a viszonylag száraz időjárás, a szőlőszemek megfelelő cukortartalmáról pedig a különösen sok napfény gondoskodik. Megjegyzendő, hogy ez a borvidék Magyarországon a leggazdagabb napsütésben, hőösszegében. A déli lejtőkön különösen jól érvényesül a mediterrán hatás.

A talaj tekintetében a borvidéken általában mészkő alkotja az alapot, amelyet lösz vagy vörösagyag fed, helyenként akár több méter vastagon is. A takaró helyenként egészen elvékonyodik, és előbukkan a mészkő-törmelék, amely a savas borok termelésének kedvez. A tisztán agyagos-löszös földrétegben burjánzó szőlőültetvények egészen lágy borokat képesek produkálni.


A Tenkes hegyközség a Villányi Borvidék 5 hegyközsége (Villány, Nagyharsány, Kisharsány, Nagytótfalu, Tenkes) közül a legnagyobb.


Hegyközségünkről


Hegyközségünk működési területe:


Tenkes Hegyközség kataszterben lévő területe: 3460 ha
Tenkes Hegyközség területén gazdasági aktához rendelt ültetvény: 864 ha
Tenkes Hegyközség Területén lévő termőre fordulásra váró ültetvény: 17 ha


A hegyközség területén telepítésre engedélyezett szőlő fajták:


Fehér: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sárga muskotály, Sauvignon, Szürkebarát, Tramini, Zengő, Zenit, Zöld veltelini

Vörös: Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Zweigelt


A hegyközség területén kísérleti céllal telepíthető fajták:


Fehér: Kabar

Vörös: Carmenere, Cot /Malbec/, Csókaszőlő, Járdovány /fekete/, Petit verdot, Tannat, TempranilloKék szőlőfajták:


Fehér szőlőfajták:


Tőketerhelés

A tőkénként meghagyott világos rügyek számát a termelő piaci szándékai szerint és a művelésmódból eredő szükségszerűségeknek megfelelően kell évente meghatározni. Ez azonban bármely művelésmód esetén sem haladhatja meg a 10 világos rügy / m2 értéket. Cél a minőségi bortermelés 90-100 hl/ha bor előállításához szükséges jó minőségű szőlő termelése. A termelési célok eléréséhez szükséges termésmennyiség beállítását a vegetációs szakaszban évente legalább 2 időpontban elvégzett fürtszabályozással kell megvalósítani. A hektáronkénti megtermelhető szőlő- és bor mennyiségét a Bortörvényben leírtaknak megfelelően maximalizálandó. Védett eredetű borok előállítása esetén a hatályos jogszabályok előírásait kell figyelembe venni.


Művelésmód

Javasolt művelésmódok:

Térállás

A szőlőtőkék térbeli elhelyezése a telepítendő terület adottságainak figyelembevételével kerül meghatározásra. Törekedni kell a hektáronkénti tőkeszám növelésére, ez szerkezetátalakításnál és újratelepítésnél 3.500 tőke/hektár felett legyen. Javasolt sor- és tőtávolság:


A Siklósi Tenkes Hegyközség 


Elnök: Szarka Tibor György

Alelnök: Bajnai József

Ellenőrző Bizottság elnöke: Ábel Jánosné


Szőlészeti küldött: Szarka Tibor György

Borászati küldött: Ipacs Szabó István


Választmány tagjai:


Ellenőrző Bizottság tagjai:


Hegybíró: Nagy Gergely


Ügyintéző: Schlittné Lázár Kornélia